Cilt: 20 Sayı: 2, 29.08.2024

Yıl: 2024

Makaleler

Doç. Dr. Anıl ÇAY ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, TARIM MAKİNELERİ VE TEKNOLOJİLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 0000-0002-2570-8051
Mühendislik, Ziraat Mühendisliği, Sulama Sistemleri, Tarım Makine Sistemleri, Tarım Makineleri, Tarımsal Enerji Sistemleri, Tarımsal Otomasyon
Prof. Dr. Bahadır SAYINCI Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 0000-0001-7148-0855
Biyosistem, Tarım Makine Sistemleri, Tarım Makineleri
Doç. Dr. Seher KADİROVA Ruse university "Angel Kanchev" 0000-0001-8006-4001
Tarım Sistemleri Analizi ve Modellemesi
Doç. Ömer EREN HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
Ekolojik Uygulamalar, İklim Değişikliği-Etkiler ve Adaptasyon, Temiz Üretim Teknolojileri, Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Enerji Üretimi, Dönüşüm ve Depolama (Kimyasal ve Elektiksel hariç), Ergonomi ve İnsan Faktörleri Yönetimi, Ziraat Mühendisliği, Biyosistem
Dr. Öğr. Üyesi Gülden ÖZGÜNALTAY ERTUĞRUL KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, TARIMSAL MAKİNE SİSTEMLERİ ANABİLİM DALI 0000-0002-8433-1872
Mühendislik, Çevre Mühendisliği, Ergonomi ve İnsan Faktörleri Yönetimi, Ziraat Mühendisliği, Biyosistem, Sulama Sistemleri, Tarım Makine Sistemleri, Tarım Makineleri, Tarımsal Enerji Sistemleri, Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri

Tarım Makinaları Bilimi Dergisi; tarım, tarım makinaları, enerji ve teknoloji konularını kapsayan disiplinler arası yaklaşımlarla gerçekleştirilmiş akademik standartlara uygun ve bilime katkı sunacak nitelikteki araştırma/derleme çalışmaları, detaylı ön inceleme ve bilimsel hakemleme süreçleriyle destekleyerek, uluslararası araştırmacıların erişebileceği bilimsel makaleler formatında yayınlamayı amaç edinmiştir.

Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, yayım politikası gereği, aşağıda sunulan alanlar kapsamına giren çalışmaları yayınlamaktadır.

• Tarım Makinalarındaki Son Gelişmeler
• Traktör ve Sistem Araçlarında Gelişmeler
• Toprak İşleme, Ekim-Dikim-Gübreleme, Bitki Koruma, Hasat-Harman Teknolojileri
• Sulama Teknolojileri
• Hayvansal Üretimde Mekanizasyon
• Hassas Tarım Teknolojileri
• Algılama ve Kontrol Sistemlerindeki Yenilikler
• Hasat Sonrası İşlemler
• Sistem Optimizasyon Teknikleri ve Uygulamaları
• Tarımsal Mekanizasyon Planlama ve Yönetiminde Son Gelişmeler
• Termik Motorlar ve Yakıt Teknolojileri
• Tarımsal Atık Yönetimi
• Tarımsal Ürün İşleme Teknolojileri
• Tarımda Yenilenebilir ve Yeni Enerji Kaynakları
• Tarımda Enerji Kaynaklarının Etkin Kullanımı

Tarım Makinaları Bilimi Dergisi Yayın İlkeleri

    Tarım Makinaları Bilimi Dergisi yılda 3 kez yayınlanan hakemli bir dergidir. Sunulu veya poster bildiri dışında daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olan tarım, tarım makinaları, enerji ve teknoloji konularını kapsayan araştırma makaleleri ve derleme makalesi tarzı bilimsel çalışmalar değerlendirilip yayınlanmaktadır. Hazırlanmış olan çalışmalar Türkçe ya da İngilizce olarak kabul edilmektedir.

Hakem Önerisi

    Dergimizde kayıt sırasında yazarlardan hakem önerisi alınmaktadır. Ancak bu durum, incelemenin önerilen hakemler tarafından yapılacağı anlamına gelmemektedir. Hakem önerilerinizde aynı kurumda çalışmıyor olmak, danışmanlık ve diğer çıkar ilişkisinin bulunmaması gibi etik ilkeleri gözetmenizi rica ederiz.

1- Yazım Kuralları ve Şablonlar

    a) Dergiye sunulacak yayın şablonu, yazım kuralları ve yayın hakları devir sözleşmesi

            Kabul öncesinde hazırlanması gereken ön başvuru şablonları aşağıdadır. (Dergimizde kör hakemlik uygulaması olduğundan dolayı kabul öncesi başvuru dosyasında yazar isimleri         belirtilmemelidir.)

                Araştırma Makalesi Şablonları
                    Türkçe, Araştırma Makalesi Kabul Öncesi Şablonu
                    İngilizce, Araştırma Makalasi Kabul Öncesi Şablonu

                Derleme Makalesi Şablonları
                    Türkçe, Derleme Makalesi Kabul Öncesi Şablonu
                    İngilizce, Derleme Makalesi Kabul Öncesi Şablonu

         Yayın Hakkı Devir Sözleşmesi (Türkçe) için tıklayınız. (Yayın kaydını yaparken sözleşmeyi eklemeyi unutmayınız)
         Copyright Transfer Form(English) Click to Download.


    b) Yayının hakem süreci sonrasında kullanılacak şablonlar

                Araştırma Makalesi Şablonları
                    Türkçe, Araştırma Makalesi Şablonu
                    İngilizce, Araştırma Makalasi Şablonu

                Derleme Makalesi Şablonları
                    Türkçe, Derleme Makalesi Şablonu
                    İngilizce, Derleme Makalesi Şablonu

2- Kaynak Gösterme Dokümanları

        Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Kaynak gösteriminde APA 7 kurallarını kabul etmektedir. Yayınların özelliğine bağlı olarak sayfa numarası gösterimi isteğe bağlıdır.

        APA 7 açıklama dokümanı için tıklayınız.
        APA 7 orijinal dokümanı için tıklayınız.

3- Kontrol Listesi

  • Yayınınız dergimizin kapsamı ve amaçlarını uygun mudur?
  • Yayınınız başka bir dergide yayınlandı mı? (Başka bir dergide yayınlanmış makaleler kabul edilmez, kongrelerde sunulan bildiriler yayın içerisinde belirtilmek suretiyle kabul edilir)
  • Çalışmanız için gerekliyse etik kurul onay belgeniz var mı? Yayın içerisinde bu bilgiler sunuldu mu?
  • Yayınınızın intihal raporu var mı? (İntihal oranı %25'in üzerinde olan yayınlar kabul edilmez, yayın kaydında rapor mutlaka sunulmalıdır)
  • Yayınınız "dergiye sunulacak yayın şablonu"na uygun olarak, yazar isimleri ve kurum bilgilerini içermeyecek şekilde hazırlandı mı?
  • Yayınınızda "Extended Abstract" bulunmakta mıdır? (Extended Abstract Zorunludur)
  • Kaynak gösterimi APA 7'ye uygun mudur?
  • Yayın Hakkı Devir Sözleşmesini imzaladınız mı?

4- Hakemlik Süreci Sonrası İşlemler

  • Yayınınızın düzelmelerini yaptıktan sonra 1. maddedeki "Yayının hakem süreci sonrasında kullanılacak şablonlar" kullanılarak yazar ve kurum içerecek şekilde sunulmalıdır.
  • Hakem önerileri doğrultusunda yapılan değişiklikler "Hakeme cevap dosyası" içerisinde yüklenmelidir. Bu dosyada hakemlerin önerdiği değişiklik ve düzelmeler doğrultusunda yapılan değişiklikler madde madde açıklanmalıdır.
  • Yayınınızın sonuna, şablonda yer aldığı gibi yazar biyografisi kısmı eklenmelidir.


Yazarlar


Gönderilen makalenin akademik alanlara katkı sunacak nitelikte olması yazarın sorumluluğundadır.
Çalışmaların özgün olması ve araştırmaya dayalı olması gerekmektedir.
Her ne kadar intihal taraması dergi tarafından yapılacaksa da akademik onursuzluk olan intihalin sonuçları tamamen yazara yönelecektir.
Makale aynı anda farklı dergilere gönderilmemelidir ve daha önce başka bir dergiye gönderilmiş olmamalıdır.
Makalede ismi yazılacak olan diğer yazarların araştırmaya katkı sağladığından emin olunmalıdır. Akademik katkısı olmayan kişilerin ilave yazar olarak gösterilmesi veya katkı sırası gözetilmeksizin, unvan, yaş ve cinsiyet gibi bilimdışı ölçütlerle yazar sıralaması yapılması bilim etiğine aykırıdır.
Dergiye makale gönderen yazarların derginin yayım ve yazım ilkelerini okuduğu ve kabul ettiği varsayılır ve yazarlar bu ilkelerde kendinden beklenenleri taahhüt etmiş sayılmaktadır.
Atıflar ve kaynakça gösterimi eksiksiz olmalıdır.
Yazarlar, Yükseköğretim Kurulu’nca da belirtilen Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ni dikkate almalıdır.


Hakemler


Hakemler dergide yayımlanacak makalenin akademik kalitesinin en temel tespit edicisi olduklarının bilinciyle davranmalı ve akademik kaliteyi arttırma sorumluluğuyla değerlendirme yapmalıdır.
Hakemler, yalnızca uygun bir değerlendirmeyi yapmak için gereken uzmanlığa sahip oldukları, kör hakemlik gizliliğine riayet edebilecekleri ve makaleye dair detayları her şekilde gizli tutabilecekleri makalelerin hakemliğini kabul etmelidirler.
Makale inceleme süreci sonrasında da incelenen makaleye dair herhangi bir bilgi hiçbir şekilde başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
Hakemler, yalnızca makalelerin içeriğinin doğruluğunu ve akademik ölçütlere uygunluğunu değerlendirmelidir. Makalede ortaya konan düşüncelerin hakemin düşüncelerinden farklı olması değerlendirmeyi etkilememelidir.
Hakem raporları objektif ve ölçülü olmalıdır. Hakaret içeren, küçümseyici ve itham edici ifadelerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
Hakemler, değerlendirme raporlarında yüzeysel ve muğlak ifadelerden kaçınmalıdır. Sonucu olumsuz olan değerlendirmelerde sonucun dayandığı eksik ve kusurlu hususlar somut bir şekilde gösterilmelidir.
Hakemler, kendilerine tanınan süre içerisinde makaleleri değerlendirmelidir. Şayet değerlendirme yapmayacaklarsa, makul bir süre içerisinde dergiye bildirmelidirler.


Editörler


Editörler, dergi politikasında belirtilen ilgili alanlara katkı sağlayacak makaleleri değerlendirme sürecine kabul etmelidir.
Editörler, kabul veya ret edilen makaleler ile herhangi bir çıkar çatışması/ilişkisi içinde olmamalıdır.
Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
Hakemlerin ve yazarların isimlerinin karşılıklı olarak gizli tutulması editörlerin sorumluluğudur.
Yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin intihal taraması ve böylece akademik onursuzluğun önüne geçilmesi için editörler gerekli çabayı göstermelidir.
Dergiye gönderilen makalelerin ön inceleme, hakemlik, düzenleme ve yayınlama süreçlerinin vaktinde ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması editörlerin görevidir.
Editörler dergiye makale kabul ederken akademik kaygı ve ölçütleri dikkate almalıdır.

Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, tüm içeriğin kullanıcıya veya kurumuna ücretsiz olarak erişim hakkının verilmesi anlamına gelen bir Açık Erişim dergisidir. Kullanıcılara, yayıncı veya yazarın önceden izni olmadan, makalelerin tam metinlerini okumak, indirmek, kopyalamak, dağıtmak, yazdırmak, araştırmak veya bağlantı kurmak veya yasal olan diğer amaçlarla kullanmak için izin verilmektedir. Bu, Open Access'in BOAI tanımı ile uyumludur. Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 Uluslararası Lisansı'nın kayıt ve koşulları, basılan tüm makaleler için geçerlidir.

Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.